Lär dig förebygga, upptäcka och agera mot våld när den utsatta eller utövaren har en funktionsnedsättning

En knuten näve lyfts hotande mot en ihopkrupen människa.

Visste du att Myndigheten för delaktighet (MFD) har tagit fram fyra webbkurser för olika målgrupper som ett stöd i arbetet mot våld i nära relationer? Det är en grundkurs, ”Vad alla bör veta om våld”, och tre kompletterande kurser som riktar sig till chefer och strateger, kommunanställda och anställda på statliga myndigheter. Du hittar kurserna på sidan Webbutbildningar under rubriken Funktionsrätt.

Den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor pekar bland annat ut funktionsnedsättningar som en omständighet som kan innebära särskild sårbarhet.

”Kvinnor med funktionsnedsättning kan vara mycket beroende av andras hjälp för att klara vardagslivet och utsätts i större utsträckning än andra kvinnor för fysiskt våld i hemmet. Insatser för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor måste genomgående utgå från ett funktionshindersperspektiv och vara tillgängliga för alla, oavsett funktionsförmåga.” (Skr 2016/17:10, sida 117.)

Våld kan ta sig många olika former; att slå eller sparka någon, hålla fast, knuffa, ta strypgrepp eller begå sexuella övergrepp. Risken att utsättas för våld är nästan dubbelt så stor för personer med funktionsnedsättning än för dem utan. Personer med funktionsnedsättning riskerar också att utsättas för våld som direkt relaterar till funktionsnedsättningen. Det kan handla om att utövaren gömmer ens hjälpmedel eller vägrar teckenspråkstolka.

Att förebygga och bekämpa våld i nära relation som drabbar eller utövas av personer med funktionsnedsättning är en viktig del i arbetet mot våld. Ta chansen att lära dig mer om hur din verksamhet kan stärka funktionshinderperspektivet i ert arbete!