Nätverksträff: Tystad demokrati?
Hur kan vi skydda demokratin och motverka att det öppna samhället sluter sig? Välkommen till en digital nätverksträff för Statens demokratinätverk, ett nätverk för statliga myndigheter som samordnas av Forum för levande historia. Träffen är öppen för alla som jobbar på statlig myndighet.
Träffen är kostnadsfri och hålls digitalt via Zoom.
Ur programmet
Forskare och lärares utsatthet vid universitet och högskolor
”Utsatthet vid svenska universitet och högskolor” är den första större kartläggningen av förekomst av hat, hot och trakasserier mot forskare och lärare. Vilka uttryck tar sig hot och hat inom akademin? Vilka utsätts, och på vilka grunder? Vilka konsekvenser får hat och hot för det demokratiska samtalet inom den högre utbildningen?
Bodil Sundén, kommunikatör vid Forum för levande historia, samtalar med David Brax, utredare vid Nationella sekretariatet för genusforskning.
Panelsamtal: Demokratins funktionärer riskerar att tystas
Journalister, forskare, kulturskapare, civilsamhällesföreträdare och offentliganställda skulle kunna betraktas som ett slags demokratins funktionärer. Vittnesmålen om att dessa yrkesgrupper nu utsätts för tryck är många. Hur ser utsattheten ut? Vilka konsekvenser får det för demokratin? Vad behöver göras? Och vad kan det offentliga göra för att stärka skyddet för t.ex. journalister, forskare och kulturskapare?
- Annika Hamrud, Kommittén för demokratins röstbärare
- Hanna Nordell, Svenska PEN
- John Stauffer, Civil Rights Defenders
Samtalet leds av Mikael Öhman Almén, projektledare vid Forum för levande historia.
Se hela programmet och anmäl dig på Forum för levande historias webbplats.
Nätverksträff: Tystad demokrati? – Forum för levande historia
Sista anmälningsdag är 16 maj.